Naukowcy z Instytutu Zdrowia Globalnego (ISGlobal) w Barcelonie postanowili sprawdzić czy pory spożywania posiłków wpływają na ryzyko dwóch rodzajów nowotworów, które w dużym stopniu związane są z zaburzeniami rytmu okołodobowego oraz pracą w trybie zmianowym.
Badaniami objęto 621 pacjentów z rakiem prostaty, 1205 pacjentek z rakiem piersi oraz 872 zdrowych mężczyzn i 1321 zdrowych kobiet. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych, pór posiłków, nawyków związanych ze snem, chronotypu, a także działań mających na celu zapobieganie nowotworom.
Analiza zebranych danych wykazała, że spożywane kolacji przed godziną 21. lub minimum dwie godziny przed pójściem spać miało związek z blisko o 20 proc. mniejszym ryzykiem raka piersi i raka prostaty w porównaniu z osobami jedzącymi kolację po 22. lub krótko przed snem.
Autorzy podkreślają, że kolejne badania prawdopodobnie pomogą lepiej poznać przyczynę, jednak pora spożywania ostatniego posiłku oraz rytm okołodobowy wpływają na metabolizm, a przez to mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju raka.